Paylaşımlı Barındırma mı, Bulut Sunucu mu?

Bulut ( Cloud ) vs. Paylaşımlı Barındırma ( Shared Hosting )

Son yıllarda bilişim dünyasında hemen hemen her terimin önüne eklenen “bulut” ( cloud ) kelimesini artık görmeye alıştık. Teknoloji meraklıları, Bulut’un ne olduğu konusunda yeterli bilgiye sahip olsalar da bunun bütün potansiyel uygulama ve servisleri kapsadığını söyleyemeyiz. Örnek olarak bir Web Sitesini paylaşımlı barındırma veya kiralık sunucu üzerinde çalıştırmanın alternatifi: Bulut Barındırma ( Cloud Hosting ).

Web sitelerini tabi ki sunucularda barındırıyor ve saklıyoruz, ancak işletmeler ve bireylerin sıklıkla karşı karşıya kaldığı bir soru var: Hangi seçenek, ihtiyacım için en uygun çözümdür?

Üç seçenek üzerinden değerlendirecek olursak:

  • Paylaşımlı Barındırma ( Shared Hosting )
  • Kiralık Sunucu ( Dedicated Server )
  • Bulut Barındırma, Sanal Özel Sunucu veya Kiralık Sanal Sunucu ( Cloud Hosting, VPS, VDS )


Paylaşımlı Barındırma
, küçük işletmeler ve bireyler için en yaygın ve uygun seçenek olup, tek bir sunucu üzerinde birden fazla web sitesi barındırılmasıyla düşük maliyeti beraberinde getirmektedir. Bu servisler genel olarak kullanıcı arayüzüne sahip bir kontrol paneli sunar ve bu şekilde teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar, kiraladıkları servisin yönetimini en basite indirgeyerek esnek paketler arasından ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Kiralık Sunucu, tek bir kullanıcının web sitesi ve uygulamalarını barındıran fiziksel bir sunucudur. Özel bir sunucuya sahip olmanın en büyük avantajı performans olarak tüm kaynaklar size tahsis edilmiştir. Kiralık Sunucu maliyeti diğer seçeneklere göre fazla olsa da yüksek işlem gücüyle web site ve uygulamalarınızın daha hızlı yüklenme süreleri ile ihtiyacınız olan yüksek trafiği karşılayacaktır. Bu seçeneğin dezavantajı, eğer birden fazla kaynak ile yüksek erişilebilirlik sağlanmamış ise kiralık fiziksel sunucularda çıkabilecek donanımsal arızalar, servislerin kesintiye uğramasına neden olacaktır.

Bulut Barındırma veya Özel Sanal Sunucu, yukarıda saydığımız seçeneklere kıyasla tanımını yaparken en çok zorlandığımız diyebiliriz.

Yüzlerce işlemci, bellek ve devasa disk kapasitesine sahip bir bilgisayar düşünün. Bu kaynaklardan dilediğiniz kadarını bir saatlik ücret karşılığında kiralayabildiğinizi hayal edin. Aslında bir anlamda paylaşımlı barındırma tarzında uygun maliyet sunarken, kiralık sunucudaki esneklik ve performansı yakalayabileceğiniz bir seçenek olacaktır. Ölçeklenebilirlik, esneklik ve maliyet konusunda fayda sağlarken mimari yapısından dolayı yüksek erişilebilirliği de beraberinde getirecektir. Ülkemiz koşullarında her ne kadar saatlik ölçüm ile fiyatlandırma zor olsa da yüksek erişilebilirlik ile tasarladığınız kiralık fiziksel sunucuya göre daha uygun maliyetlerde bir çözümdür. Bunun yanı sıra kişiselleştirme-özelleştirme konularında kiralık sunucudaki esnekliği de yakalayabilirsiniz.

Peki Özel Sanal Sunucu ( VPS ) ve Kiralık Sanal Sunucu ( VDS ) arasındaki fark nedir?

VPS, fiziksel sunucunun donanımının mantıksal olarak bölünmesi ile ortaya çıkar. VPS üzerinde tahsis edilmiş kaynaklar kullanılmadığı takdirde başka bir sunucu tarafından kullanılabilir.

VDS, fiziksel sunucunun donanımının sanallaştırılması ile oluşturulur. VDS üzerinde kaynaklar donanımsal olarak paylaştırıldığından dolayı sunucunuza ayrılan kaynakları kullanmasanız bile başka bir sunucu bu kaynakları kullanamayacaktır.

VDS’ler VPS’lere göre maliyet bakımından daha yüksek olsa da performans, kullanılabilirlik ve güvenlik bakımından önerimiz Kiralık Sanal Sunucu ( VDS ) olacaktır.

Veriyum Teknoloji A.Ş.

  • Merkez Adres

    Hilal Mh. Cezayir Cd. No:15/A Çankaya Ankara / Türkiye

  • Telefon

    0312 472 22 33 | 0850 303 VRYM

  • Faks

    0850 200 21 76

  • Yetkili Kişi

    Cevdet KAYMAZ

  • Şube Adres

    Atatürk Bul. Hacı Hanife İş Merkezi No: 120/12 Odunpazarı Eskişehir / Türkiye

  • Yetkili Kişi

    Burhan KAYMAZ

  • Vergi Bilgileri

    Seğmenler Vergi Dairesi - 924 047 65 78

  • Ticaret Sicil No

    321915

  • ATO Sicil No

    2/2307

  • Denetleme

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu